Suomenlinnan historiaan voi tutustua uudella tavalla kun osa linnoituksen opasteista herää eloon lisätyn todellisuuden avulla. Lisätyllä todellisuudella (augmented reality, AR) tarkoitetaan virtuaalisten elementtien lisäämistä todelliseen maailmaan.
Linnoituksen ulkoalueilla lisättyä todellisuutta on hyödynnetty kolmessa kohteessa: venäläisessä kauppiaskorttelissa, kuivatelakan näköalatasanteella ja Piperin puistossa. Venäläisessä kauppiaskorttelissa kauppiaan rouva ennustaa korteista 1800-luvulla, telakalla nykyajan suomenlinnalainen kertoo kuivatelakan toiminnasta ja Piperin puistossa pääsee sukeltamaan 1700-luvun maailmaan.
Projektin tavoite on elävöittää linnoituksen historiaa. Suomenlinnaan liittyy paljon mielenkiintoisia tarinoita, joita nyt halutaan tuoda esiin laajalle yleisölle. Lisätty todellisuus tuo tähän uusia mahdollisuuksia ja sen avulla on mahdollista esitellä myös linnoituksen suljettuina pidettäviä tiloja.
-Olemme odottaneet innolla tätä uudistusta ja oli vaikuttavaa nähdä, kuinka opasteet heräsivät eloon. Kävijä saa aivan erilaisen ulottuvuuden Suomenlinna-vierailuun lisätyn todellisuuden kautta. Linnoituksen historia on uudella tavalla läsnä, kun sen voi sekä kuulla että nähdä lisätyn todellisuuden avulla, kommentoi Suomenlinnan hoitokunnan vastaava matkailuneuvoja Veera Nikkanen.
Opasteiden lisäksi lisättyä todellisuutta voi kokeilla Suomenlinnan Rantakasarmin matkailuneuvonnassa ja sisältöä on ohjelmoitu myös linnoituksen ulkokarttoihin.
Matkailuneuvonnan pienoismallin tai ulkokartan skannaamalla pääsee muun muassa kurkistamaan toisen maailmansodan aikana käytössä olleeseen ilmavalvontakeskus IVAKiin, joka avautuu tänä vuonna yleisölle ja tarjolla on opastettuja kierroksia.
Venäläisen kauppiaskorttelin, telakan ja Piperin puiston sisällön on toteuttanut Teatteri Vapaa Vyöhyke yhteistyössä hoitokunnan kanssa.
Vastaa