Yhdysvaltain presidentin puoliso Eleanor Roosevelt matkusti vuonna 1950 Suomen Lappiin tutustumaan sodanjälkeiseen jälleenrakentamiseen. Yllätysvierailun kunniaksi urakoitiin Napapiirin Maja.
Rouva Rooseveltin vierailun kunniaksi reilussa viikossa urakoitu Napapiirin Maja valmistui 11.6.1950, ja siitä tuli Joulupukin Pajakylän ensimmäinen vetonaula.
Tapaus oli tärkeä koko Rovaniemen matkailun kannalta, sillä majasta tuli Napapiirin ensimmäinen nähtävyys, joka sai yhä useamman vieraan pysähtymään, ostamaan matkamuiston ja lähettämään matkatervehdyksensä kotiin Napapiirin erikoisleimalla varustetulla postikortilla.
Maja avautuu kaikille tänä kesänä
Kaksi vuotta sitten Rovaniemen kaupunki remontoi tämän historiallisen maamerkkinsä. Vanhaa kunnioittaen restauroitua majaa on tähän asti esitelty lähinnä kutsuvieraille ja pienille ryhmille, mutta tänä kesänä Rooseveltin maja avataan vihdoin vuosikymmenien tauon jälkeen kaikille Joulupukin Pajakylän vierailijoille ja Lappiin suuntaaville automatkailijoille.
-Varmasti myös paikallisia kiinnostaa päästä kurkistamaan majaan ja sen historialliseen valokuvanäyttelyyn. Ovet ovat avoinna päivittäin kello 10-17, kertoo Aija Aarrevaara, joka on aloittanut kesäkuun alussa Rooseveltin majan emäntänä.

Seisaaltaan syötiin ja juotiin
-Totuus on tarua ihmeellisempää. Kun rouva Rooseveltin kone laskeutui Rovaniemen lentokentälle, majaan asennettiin vasta ulko-ovea. Jo seuraavana päivänä majalla järjestettiin juhlava vastaanottoseremonia, Aarrevaara kertoo.
Pienelle majalle sopiva maapala saatiin lahjoituksena nelostien varrelta, paikasta, jossa napapiiriä esittämään oli pystytetty vaivainen kyltti. Arkkitehti Ferdinand Salokangas valvoi yhden yön piirustuksia tehden, ja reilussa viikossa aherrettiin pieni mökki suoraan Ounasjoen uitosta nostetuista hirsistä.
-Työ aloitettiin aamulla klo 6 ja jatkettiin yöhön klo 24. Miehet asuivat lähellä työmaata teltassa ja olihan työmaalla Kemiyhtiön kokki, joka keitti ruokaa ja kahvia, jotka melkein seisaaltaan syötiin ja juotiin. Ei ollut pidempiä ruoka- tai kahvitaukoja, muistelee rakentamisesta vastannut rakennusmestari Yrjö Kamunen, jonka tytär on toimittanut muisteluksen Lapin Maakuntamuseolle.
Lähde: Rovaniemen kaupunki